SLIK VASKER DU DYNEN DIN


I løpet av natta skiller vi ut 3-5 dl fuktighet. En stor andel av dette svettes gjennom hodet. Sammen med smuss fra for eksempel kremer og sminke, binder denne fuktigheten fyllet i puta slik at den kan bli flat, klumpete, samt miste spenst og høyde. Ikke for å glemme at det danner grobunn for bakterier, og puten blir misfarget. 

Mye svette og fuktighet går også i dynen og madrassen. Dette danner grobunn for at midd og muggsopp trives i sengetøy, madrasser, dyner og puter. Hudavfall og mugg er nemlig maten til midden og det er avføringen fra midden som folk er allergiske mot.

10% av putens vekt er støv

Forskere i flere land har funnet opptil 16 typer sopp i hodeputer som kan gi infeksjonssykdommer og allergibesvær. Og 10% av putens vekt etter 5 år er støv og støvmidd ref. Philip Tierno Jr. som er hygieneekspert og forfatter av boken ”The Secret Life of Your Germs”. I likhet med puter vil en dyne også miste spenst og høyde pga. fuktigheten og saltene som binder fyllet. Isoleringsevnen på dynen forringes derfor også når den mister volum, fordi det er den stillestående luften som dunet og fiberen ”fanger” – som isolerer.

Da er det ingen tvil om at vasking er en del av vedlikeholdsrådene for å holde produktene fluffy, samt forlenge dynen og putens isoleringsevne og levetid. Men selvsagt også for hygienen sin del - og for å gjøre sengen til et bedre og sunnere sted å sove.

Vask puta 2-4 ganger i året

Generelt sier vi at puten bør vaskes 2-4 ganger i året. Ved vask vil kvalitetsputer få tilbake sin fylde og spenst og holde seg fin og komfortabel mye lengre. For å spare noen vask kan det anbefales å bruke en putebeskytter mellom puten og sengesettet som vaskes oftere.

Vi anbefaler å vaske dyner 1 gang pr år – kanskje naturlig når man skifter fra vinter til sommerdyne. Et godt tips kan være å vaske dynen på våren fordi den kan henge ut til tørk. En stor fordel for deg som ikke har tørketrommel.

Vask på 60 grader

Dyner og puter bør regelmessig luftes og putene må ristes opp ved oppredning. Alle våre produkter kan vaskes i maskin og tørkes i trommel. Vi anbefaler å benytte kun 2/3 av normal dosering av vaskemiddel, for å sikre at all såpe blir vasket ut, og fyllet ikke klumper seg.

Hovedsakelig kan dyner og puter vaskes på 60 grader. Minimum maskinkapasitet for vask av dyner er 7 kg. Dobbeldyner (200x220 cm) må vaskes i maskiner med trommelvolum på minimum 130 liter. Verken dyner eller puter må kjemisk renses, da det ødelegger isoleringsevnen.

Bruk ullvaskemiddel på dun

Det er viktig å være klar over at dun og fiber vaskes på ulike måter. Se derfor alltid anvisning på produktet. En generell regel er likevel at dundyner og -puter  ikke må bankes, støvsuges eller kjemisk renses. Skånsom vask ved 60ºC. Benytt kun vaskemiddel uten enzymer - beregnet for ull. Det er ikke nødvendig å kjøpe et spesialvaskemiddel beregnet for dun - Milo (eller tilsvarende) gjør susen. Trommeltørkes på lav temperatur.

Tenninsballer ikke nødvendig

Mange tyr til tennisballer ved vask av dyner og puter i maskin. Dette er ikke nødvendig, da både dynen og puten fyller så mye av maskinens kapasitet at effekten av tennisballene vil være liten.

Pass på at dynen og puten blir helt tørr

Dersom man pakker bort dynen og puten uten å vaske de, eller mens de ennå er litt fuktig – så kan forekomsten av bakterier og muggsopp øke og det kan i verste fall dannes mugg. Dette gjelder spesielt for dunprodukter da dunet trekker til seg store mengder med fuktighet, og da trenger lengre tid for å transportere den bort, i forhold til fiber. Det er derfor også viktig at dyner og puter blir helt tørre etter vask.

Litt sol er OK

Når det gjelder sollys – så skal ikke dundyner eller dunputer henge for lenge slik at varmen tørker ut det naturlige fettlaget som gjør dunet mykt og fjærene spenstige. Men å la dynen ligge i solen for å lufte seg en stund, eller til den akkurat har tørket - går helt fint.

Frys bort midden!

Høy varme eller sterk kulde dreper midden. Sengetøy bør derfor vaskes på 60 grader. Du kan også legge dyner, puter og overmadrasser ut i kulda i noen timer. Temperaturer på 15-20 minus i 8 timer dreper midden, og da er det bare å bruke støvsugeren etterpå. Unntaket er dundyner og – puter som må ristes isteden. Er det ikke så kaldt, kan det være greit å vite at midden allerede på minus 10 blir så sløv at den ikke klarer å klore seg fast.

Vasker du laken, putevar og dynetrekk på 60 grader ukentlig, har du drept midden allerede der, og den rekker ikke å formere seg før du vasker det igjen.  Spesielt hvis du er flink til å lufte dyner og puter samtidig - er du godt rustet i krigen mot sengemidden

Ikke re opp senga!

Dyner og puter bør regelmessig luftes (rommet utluftes), og puter helst ristes opp hver dag for å få ut fuktighet den har opptatt i løpet av natten. Re derfor ikke opp sengen, men heller gi puta en dytt når du står opp. Og trekke dyna bakover eller rist/luft dynen slik at både madrassen og dynen får luftet ut fuktigheten til neste natt. Sengetepper legges kun på når svigermor kommer ;-).

Man trenger ikke å se på dynen eller puten at den bør vaskes. Fuktighet kan sette seg i fyllet til dynen og klumpe det sammen uten at det vises på yttersiden. Men begynner en svak gulfarge å komme så er det greit å vaske produktet før misfargingen setter seg.

Hva skjer om du ikke vasker?

Hva som skjer om man aldri vasker dynen og puten, har vi ingen vitenskapelig svar på. Mange – og kanskje flertallet - har aldri gjort det, og lever i beste velgående. Vask er nok aller viktigst i forhold til renslighet, for de med middallergi. Kvaliteten og produktenes levetid vil også forringes, men dette avhenger selvsagt også av bruk og vedlikeholdet ellers, og om man svetter mye eller lite i løpet av natten.

Ytterste konsekvens er at det bare er midden som vil dele seng med deg etter hvert.