(0)

VASK OG VEDLIKEHOLD

Høie stiller store kvalitetskrav også til vask og vedlikehold. Vi har bred erfaring og kunnskap innenfor alle våre produktområder, og alle har de ulike vask- og vedlikeholdsråd som man må forholde seg til for at produktene skal tåle lang tids bruk og opprettholde den gode og anerkjente HØIE KVALITETEN!


 Hvorfor bør du vaske dynen og hodeputen din?

Visste du at vi i løpet av natten skiller ut 3-5 dl fuktighet? En stor andel av dette svettes ut igjennom hodet. Sammen med smuss og rester fra for eksempel sminke og kremer binder dette fuktigheten i fyllet slik at puten din kan bli flat, klumpete og miste spenst og høyde. Dette danner også grobunn for bakterier og puten din blir misfarget. Det kommer også en del svette og fuktighet i dynen og madrassen i løpet av natten. Vi har alle hørt om den beryktede midden som kan bo i sengen vår. Svette og fuktighet er grunnen til at midd og muggsopp trives i sengetøy, madrasser, dyner og puter. Midden spiser hudavfallet vårt og det er selve avføringen fra midden noen mennesker er allergiske mot.

 Kan man vaske dynen og hodeputen selv? 

Så absolutt! Vi vet at mange kvier seg for å ta fatt på denne oppgaven og mange vet rett og slett ikke hvordan man går frem. Vi anbefaler at du vasker dynen din 1 gang per år, gjerne når man skifter fra vinter- til sommerdyne. Dersom du ikke har tørketrommel kan det være lurt å vaske dynen på våren, slik at du kan henge den ute for tørk. Puten din anbefaler vi at du vasker oftere, gjerne 2-4 ganger i året. Synes du dette blir litt mye kan du bruke en putebeskytter mellom puten og putetrekket som enkelt kan vaskes oftere. For at du skal få vasket dynen din må vaskemaskinen din tåle opptil 7 kg. Har du dobbeldyne (200x220 cm) må maskinen ha et trommelvolum på minimum 130 liter. Vask dynen din på 60 grader og benytt kun 2/3 av normal dosering av vaskemiddel, dette er for å sikre at all såpe blir vasket ut, og fyllet ikke klumper seg .

 Forskjell på fiber og dun?  

Det er viktig å huske at fiber og dun skal vaskes på forskjellige måter. Dyner og puter laget av fiber kan vaskes på 60 grader og tørkes i tørketrommel. Dyner laget av dun bør vaskes på ullprogram. Vi anbefaler at du benytter et vaskemiddel uten enzymer som er beregnet for ull. Det er ikke nødvendig å kjøpe spesialvaskemiddel, Milo gjør susen! Dun kan tørkes i tørketrommel på lav temperatur. Mange tyr til tennisballer ved vask av dyner og puter i maskinen. Dette er ikke nødvendig, da både dynen og puten fyller så mye av maskinens kapasitet at effekten av tennisballene vil være liten.

 Pass på at dynen og puten blir helt tørr.  

Dersom man pakker bort dynen og puten uten å vaske de, eller mens de ennå er litt fuktig – så kan forekomsten av bakterier og muggsopp øke og det kan i verste fall dannes mugg. Dette gjelder spesielt for dunprodukter da dunet trekker til seg store mengder med fuktighet, og da trenger lengre tid for å transportere den bort, i forhold til fiber. Det er derfor også viktig at dyner og puter blir helt tørre etter vask.

 Litt sol er OK.  

Når det gjelder sollys – så skal ikke dundyner eller dunputer henge for lenge slik at varmen tørker ut det naturlige fettlaget som gjør dunet mykt og fjærene spenstige. Men å la dynen ligge i solen for å lufte seg en stund, eller til den akkurat har tørket - går helt fint.

 Hvordan bli kvitt midden?  

Høy varme og sterk kulde dreper midd! Sengetøy bør derfor vaske på 60 grader. Du kan også legge dyner, puter og overmadrasser ut i kulda i noen timer. Det er viktig at det er skikkelig kaldt, midd dør på temperaturer mellom 15-20 minus, i minimum 8 timer. Ta deretter inn dynen, puten eller overmadrassen og støvsug den godt. Unntaket er dundyner – de må ikke støvsuges, men ristes godt. Det er kanskje ikke så kaldt så veldig ofte, men da er det greit å vite at midden blir såpass sløv med minus 10 grader at den ikke klarer å klore seg fast. Har du en god rutine på å vaske sengetøyet ditt hver 2.uke på 60 grader og samtidig lufter dynen og puten din godt – er du godt rustet i kampen mot sengemidden!

 Ikke re opp senga!  

Det er kanskje stikk i strid med det du har lært fra din mor, men vi anbefaler altså at du ikke rer opp sengen din – i hvert fall ikke når du står opp. For at midden ikke skal få gode vekstvilkår er det viktig at du rister dynen og puten din når du står opp, for å få ut fuktigheten den har opptatt i løpet av natten. Trekk dyna bakover slik at du får luftet godt. Sengeteppet legger du kun på når svigermor kommer på besøk. Man trenger ikke å se på dynen eller puten at den bør vaskes. Fuktighet kan sette seg i fyllet til dynen og klumpe det sammen uten at det vises på yttersiden. Men begynner en svak gulfarge å komme så er det greit å vaske produktet før misfargingen setter seg.

 Hva skjer dersom du ikke vasker?  

Hva som skjer om man aldri vasker dynen og puten, har vi ingen vitenskapelig svar på. Mange – og kanskje flertallet - har aldri gjort det, og lever i beste velgående. Vask er nok aller viktigst i forhold til renslighet, for de med middallergi. Kvaliteten og produktenes levetid vil også forringes, men dette avhenger selvsagt også av bruk og vedlikeholdet ellers, og om man svetter mye eller lite i løpet av natten. Ytterste konsekvens er at det bare er midden som vil dele seng med deg etter hvert.

 Oppbevaring av dyner og puter som ikke benyttes  

Det er et par ting som er viktig å huske. Vi anbefaler at du oppbevarer dynen og puten i oppbevaringsposen som fulgte med når du kjøpte den. Dunprodukter må ikke oppbevares i plast da dun har behov for luft. Den bør oppbevares tørt og mørkt, da bevarer du dynen din lengre. Fiberdyner kan oppbevares i plast, men også her anbefaler vi at du oppbevarer den i posen som fulgte med.