SLIK VELGER DU RETT DUNDYNE


Søvn er så viktig for kroppen at den har fått tildelt én tredjedel av livet vårt. Derfor anbefaler vi deg å benytte anledningen til å ta godt vare på deg selv. Sover du i dun, sover du i en av de mest naturlige og miljøvennlige isoleringsmaterialene som finnes. Dun har en unik evne til å skape stillestående luft, og gi deg varme mens du sover. Den smyger seg tett og godt inntil kroppen og trekker til seg fuktigheten du avgir i løpet av natten.

Men hvor starter man for å finne sin drømmedyne? Plutselig blir valgalternativene mange. Hvor varm, bæreevne, type fugl?! Senk skuldrene, her er en liten guide for at du skal finne din drømmedyne.


Sval, medium eller varm dyne?

Du kan velge mellom svale, medium varme eller varme dyner. Flere faktorer påvirker valget: Sesongen du er i, sommer eller vinter, temperaturen på soverommet, og i hvilken grad du er en "varm" eller "kald" person.  

For de fleste er det nok fornuftig å bytte mellom sommer- og vinterdyne. Det er vanskelig å finne en dyne som man blir fornøyd med som er egnet for temperaturforskjeller fra -10 til +20. Nordmenn er kjent for å sove med åpent vindu og da er det naturlig å ha to ulike dyner for to ulike sesonger. Bor du i et moderne hus så kan saken stille seg annerledes da temperaturen ofte er mer stabil gjennom hele året. I så fall kan du vurdere om du kan klare deg med en medium varm, eller sval dyne, hele året.

Du vet best hvordan du liker å ha det og hvordan du bor, så velg sval – medium og varm – ut i fra det.

Ok, du er et skritt nærmere din drømmedyne.

Se etter bæreevnen

Kvaliteten på dun blir klassifisert etter dunet sin evne til å isolere, og måles i bæreevne. Bæreevnen forteller hvor godt dunet er i stand til å fylle dynen din, og til å holde på luften som kroppen din varmer opp når du sover. Dun er tredimensjonal og fanger opp mer luft enn fjær. Desto større hver enkelt dun er, desto mer stillestående luft får du – og dermed bedre isolasjon. Bæreevne måles på en skala fra 2-14, der 14 er best.

Jo høyere dunandel og størrelse på dunet, jo bedre bæreevne. En dundyne med høyest bæreevne (14) gir det beste kvalitetsproduktet. En høy bæreevne gjør også at du får en myk og god dundyne som former seg fint inntil kroppen. I Høie så anser vi bæreevne fra 7 som en god dundyne. Men enkelt fortalt så får man det man betaler for - en dyrere dundyne er ofte bedre da den som regel har høyere bæreevne.


På bilde: Her ser du sylindere med ulike dunkvaliteter. Det er like mange gram i hver sylinder - likevel får dunkvalitetene ulik høyde. Dette utgjør forskjellen i bæreevne. Det beste dunet lager den høyeste dunsøylen, men mengden dun i en dyne er også selvsagt med å bestemme hvor varm den blir. 

Tips for å finne den beste dundynen. Se på bæreevne, den vil fortelle deg om kvaliteten på dunet. Jo høyere (maks 14), desto bedre. Ønsker du god kvalitet bør du ikke gå under 7 i bæreevne - da får du en tung dyne med mye fjær.

Vær oppmerksom på dunandelen

For å gjøre det enkelt for deg selv - så er det rett og slett bæreevnen du kan se etter. Men vil du vite litt mer om hvordan bæreevnen påvirkes kan du fortsette å lese.

Man ser ofte benevnelsen 90/10, 80/20 eller kanskje 50/50. Det er rett og slett fordelingen mellom dun og fjær.

Jo mer dun desto bedre isolasjon. Siden fjær er tyngre enn dun vil det ved en gitt vekt gi mer isolasjon desto større andel dun. For eksempel isolerer 450g god dun like godt som 1000 g fjær. Samtidig er dun mye mer komfortabel å sove med. Prosentvis fordeling av dun og fjær skal stå anvist på produktetikett. Høie har et krav på minimum 50% dun i en dundyne. Blir dunandelen lavere enn 50%, vil man få en veldig tung dyne med mye fjær, og dyna vil isolere dårligere - den får rett og slett en dårligere bæreevne.

And eller gås sa du?

Så hvilken duntype er best? Høie bruker and-, moskusand- og gåsedun fra sjøfugler i sine dundyner.

Gås

Moskusand

And

Gjessene er i hovedsak større, og dersom gås og and har samme bæreevne - vil gåsedun være det beste kjøpet. Gåsa lever lengre før den blir slaktet og har dun og fjær som er mer modne, kraftigere bygd og holder bæreevnen sin lengre. Ser du på bæreevne er du uansett trygg. For eksempel hvis andedun har en høyere bæreevne enn gås, vil and være det beste kjøpet i forhold til isolasjon. Moskusand kan også være litt spesiell da den er ekstra stor og kan ofte ha en høyere bæreevne enn vanlig gås.

Allergivennlige dyner

Mange tror at allergikere ikke kan velge dun. Det stemmer ikke. Høie tilbyr dunprodukter som er så rene at de er anbefalt av Norges Astma- og Allergiforbund. På dundyner merket med NAAF symbolet er dunet vasket ekstra mange ganger for å redusere støvmengden, slik at du skal få en ren natts søvn.

Allergikere som er følsom for støv kan også velge dun. Se etter NAAF symbolet - da vet du at dunet er vasket ekstra mange ganger for en ren natts søvn.

Produktsjef Ola Berg

Kvalitetstestet dun

Men hvordan kan du vite at dundynen faktisk inneholder det den lover? Velger du Høie dun kan du være trygg på kvaliteten. Produkter merket med kvalitetstestet Høie Dun er fylt med dun som har gjennomgått en omfattende kvalitetstest hos IDFL – International Down & Feather Laboratory. Der blir dunet testet etter europeiske standarder (EN) med strenge krav til: Bæreevne, duninnhold, renhet og type dun/fjær.

Enkel- eller dobbeldyne?

Ja, det er en smakssak det også. Du har 3 alternativer. 140x200 cm går det ofte mest av, men vi ser flere og flere går over til 140x220 cm dyner. Om du er gjennomsnittlig høy får du både til å lage en fotbukt og samtidig dra dyna godt over skuldrene. Er du av det romantiske slaget, gå for en dobbeldyne på 200x220 cm.

Tips for deg som velger dobbeldyne. To kropper varmer mer enn en. Gå derfor gjerne ned et hakk på varmeskalaen når du velger hvor varm dynen skal være.

Norsk produksjon

Vi er veldig stolte av å produsere dyner og puter i vakre omgivelser på Brekstad. Hver dag jobber 100 ansatte med å sørge for at du får den enestående Høie kvaliteten som vi er så kjent for og stolte av. Ser du det norske flagget på dynen, ja – da vet du at den er produsert i Norge.Våre anbefalinger

 I jungelen av dynevalg så får du her noen anbefalinger hvis en ny dundyne står på ønskelisten.


Frigg

100% europeisk gåsedun. En ekslusiv dyne som er lett og luftig - med trekk i supermyk bomullsbatist. Ingen garanti mot forsovelse.  Finnes kun i varm.

5290 NOK

Bæreevne: 13+

Saga

Bestselger. 90% europeisk moskusand -  trekk i myk bomull. Så ren at den er anbefalt av Norges Astma og Allergiforbund. Finnes i varm, medium og sval.

2230 NOK

Bæreevne: 11+

Jotun

90% europeisk andedun -  trekk i myk bomull. Så ren at den er anbefalt av Norges Astma og Allergiforbund. Dynen finnes kun i varm. 

1925 NOK  

Bæreevne: 10+Uavhengig av valg så vil en Høie dyne uansett være av god kvalitet og betryggende produsert.  Vi håper dette hjelper deg med å finne din drømmedyne.