slik velger
du rett
dundyne
Hvor starter man for å finne sin drømmedyne? Plutselig blir valgalternativene mange. Hvor varm, bæreevne, type fugl? Senk skuldrene, her er en liten guide for at du skal finne din drømmedyne


Søvn er så viktig for kroppen at den har fått tildelt én tredjedel av livet vårt. Vi anbefaler deg å benytte anledningen til å ta godt vare på deg selv. Sover du i dun, sover du i en av de mest naturlige og miljøvennlige isoleringsmaterialene som finnes. Dun har en unik evne til å skape stillestående luft, og gi deg varme mens du sover. Den smyger seg tett og godt inntil kroppen og trekker til seg fuktigheten du avgir i løpet av natten.Hvilken dundyne skal jeg velge?


Du kan velge mellom svale, medium varme eller varme dyner. Flere faktorer påvirker valget: Sesongen du er i, sommer eller vinter, temperaturen på soverommet, og i hvilken grad du er en "varm" eller "kald" person. For de fleste er det nok fornuftig å bytte mellom sommer- og vinterdyne.

OK, ETT SKRITT NÆRMERE

Det er vanskelig å finne en dyne som man blir fornøyd med som er egnet for temperaturforskjeller fra -10 til +20. Nordmenn er kjent for å sove med åpent vindu og da er det naturlig å ha to ulike dyner for to ulike sesonger. Bor du i et moderne hus så kan saken stille seg annerledes da temperaturen ofte er mer stabil gjennom hele året. I så fall kan du vurdere om du kan klare deg med en medium varm, eller sval dyne, hele året. Du vet best hvordan du liker å ha det og hvordan du bor, så velg sval, medium eller varm ut i fra det. Ok, du er et skritt nærmere din drømmedyne.


BÆREEVNE


Kvaliteten på dun blir klassifisert etter dunet sin evne til å isolere, og måles i bæreevne. Bæreevnen forteller hvor godt dunet er i stand til å fylle dynen din, og til å holde på luften som kroppen din varmer opp når du sover. Dun er tredimensjonal og fanger opp mer luft enn fjær. Desto større hver enkelt dun er, desto mer stillestående luft får du – og dermed bedre isolasjon. NY EUROPEISK STANDARD

I 2019 gikk man over til en ny europeisk standard for å måle bæreevnen. Så blir du forvirret av ulike tall på dynen/puten du har i dag vs. det du vurderer å kjøpe, ja, så er ikke det så merkelig! I stedet for å måle høyden (mm.) i sylinder måler vi nå volumet (cuin) i sylinderen. I tillegg ble dun tidligere tromlet i testen, men nå blir dunet dampet i stedet. CUIN står for cubic inch. Denne målingen brukes også i dunjakker og soveposer, og det er en betegnelse som man på verdensbasis er bedre kjent med og det blir derfor lettere for deg som forbruker å ta bevisste valg når det kommer til kvalitet. Endringen betyr at man tidligere hadde en skala fra 2-14, der 14 var best. Nå har vi i stedet en skala fra 100-1100 der 1100 er best. Jo høyere dunandel og størrelse på dunet, jo bedre bæreevne. En dundyne med høyest bæreevne (900) gir det beste kvalitetsproduktet. En høy bæreevne gjør også at du får en myk og god dundyne som former seg fint inntil kroppen. I Høie så anser vi bæreevne fra 600 som en god dundyne. Men enkelt fortalt så får man det man betaler for - en dyrere dundyne er ofte bedre da den som regel har høyere bæreevne.  


På bilde: Her ser du sylindere med ulike dunkvaliteter. Det er like mange gram i hver sylinder - likevel får dunkvalitetene ulikt volum. Dette utgjør forskjellen i bæreevne. Det beste dunet lager dunsøyler med høyere volum, men mengden dun i en dyne er også selvsagt med å bestemme hvor varm den blir. 

VÆR OPPMERKSOM PÅ DUNANDELEN

For å gjøre det enkelt for deg selv - så er det rett og slett bæreevnen du kan se etter. Men vil du vite litt mer om hvordan bæreevnen påvirkes kan du fortsette å lese. Man ser ofte benevnelsen 90/10, 80/20 eller kanskje 50/50. Det er rett og slett fordelingen mellom dun og fjær. Jo mer dun desto bedre isolasjon. Siden fjær er tyngre enn dun vil det ved en gitt vekt gi mer isolasjon desto større andel dun. For eksempel isolerer 450 g god dun like godt som 1000 g fjær. Samtidig er dun mye mer komfortabel å sove med. Prosentvis fordeling av dun og fjær skal stå anvist på produktetikett. Høie har et krav på minimum 50% dun i en dundyne. Blir dunandelen lavere enn 50%, vil man få en veldig tung dyne med mye fjær, og dyna vil isolere dårligere - den får rett og slett en dårligere bæreevne.  


Jo større fjær, jo bedre dyne får du. I alle fall rent objektivt. Hvilke dyner man liker er jo veldig individuelt. Gjessene er i hovedsak større, og dersom gås og and har samme bæreevne - vil gåsedun være det beste kjøpet. Gåsa lever lengre før den blir slaktet og har dun og fjær som er kraftigere bygd og holder bæreevnen sin lengre. Ser du på bæreevne er du uansett trygg. Hvis andedun har en høyere bæreevne enn gås, vil and være det beste kjøpet med tanke på isolasjon. Moskusand kan også være litt spesiell da duna her er ekstra stor og kan ofte ha en høyere bæreevne enn vanlig gås.

Allergikere som er følsom for støv kan også velge dun. Se etter symbolet fra Asthma Allergy Nordic - da vet du at dunet er vasket ekstra mange ganger for en ren natts søvn.

Produktsjef Ola Berg

ALLERGIVENNLIG


Mange tror at allergikere ikke kan velge dun. Det stemmer ikke. Høie tilbyr dunprodukter som er så rene at de er anbefalt av Norges Astma- og Allergiforbund. På dundyner merket med AAN symbolet er dunet vasket ekstra mange ganger for å redusere støvmengden, slik at du skal få en ren natts søvn.


ENKEL ELLER DOBBEL?


Størrelser på dyner varier, og du har tre alternativer. Standardstørrelsen 140x200 cm går det ofte mest av, men flere og flere går over til lange dyner i størrelsen 140x220 cm. Er du av det romantiske slaget, gå for en dobbeldyne på 200x220 cm. Tips for deg som velger dobbeldyne. To kropper varmer mer enn en. Gå derfor gjerne ned et hakk på varmeskalaen.

NORSK PRODUKSJON

Vi er veldig stolte av å produsere dyner og puter i vakre omgivelser på Brekstad. Hver dag jobber over 100 ansatte med å sørge for at du får den enestående Høie kvaliteten som vi er så kjent for og stolte av. Ser du det norske flagget på dynen, ja – da vet du at den er produsert i Norge. Uavhengig av valg så vil en Høie dyne uansett være av god kvalitet og betryggende produsert. Vi håper dette hjelper deg med å finne din drømmedyne. Vil du finne den perfekte dynen for deg? Bruk vår dynevelger.